• slide
    slide

Kaj so norice?

Norice ali vodene koze so zelo nalezljiva in po vsem svetu razširjena virusna bolezen. Večina ljudi norice preboli v otroštvu, kar je dobro, saj bolezen takrat poteka v milejši obliki.

Povzročitelj noric je herpesvirus Varicella zoster. Ta izjemno kužen virus se prenaša z neposrednim stikom ali kapljično. Ko enkrat bolezen prebolimo, virus ostane v telesu, vendar za noricami ne bomo več zboleli.

Kako vemo, da gre za norice?

Pri otrocih se norice večinoma začnejo s povišano telesno temperaturo, z blagim glavobolom oziroma z gripi podobnimi simptomi, ki trajajo tri do štiri dni.

Za tem sledi značilen srbeč mehurčkast izpuščaj, napolnjen z bistro tekočino. Ta se praviloma najprej pojavi po glavi (tudi po lasišču), nato po trupu in nazadnje po udih. Izpuščaj se pojavlja v zagonih, vsak zagon pa lahko spremlja povišana telesna temperatura. Koža v predelu izpuščaja zelo srbi.

Potek bolezni

Norice so pri sicer zdravih otrocih praviloma lahka bolezen, težji potek lahko pričakujemo le pri novorojenčkih, odraslih in starejših bolnikih.

Začetnim, gripi podobnim znakom, sledi srbeč izpuščaj, ki se sprva začne kot rdečkasta lisa ali vzbrst. Na njej se po nekaj urah razvije 2-3 mm velik ovalen mehurček, napolnjen z bistro tekočino. Ta vsebina po enem ali dveh dneh postane motna, površina mehurčka pa se na sredini vgrezne. Sveži mehurčki nastajajo od enega do šestih dni. V nekaj dneh se mehurček spremeni v krastico, ki po petih do sedmih dneh odpade. Bolnik, ki ima po koži kraste, ni več kužen.

Kako zdravimo norice?

Zdravljenje je simptomatsko, kar pomeni, da lahko le ublažimo srbenje ter s tem preprečimo praskanje in možne nadaljnje zaplete ter trajne brazgotine.

Zdravnik lahko otroku predpiše sredstva, ki blažijo srbenje (antihistaminiki), zdravila za zniževanje telesne temperature (antipiretiki), v primeru bolečin tudi zdravila za lajšanje bolečin (analgetiki).

Od prvega dne nastajanja mehurčkov dalje pa lahko simptome blažimo s PoxClin® hladilno peno.

    PoxClin® pena
  • kožo hladi in pomiri,
  • hitro ublaži srbenje in posledično
  • zmanjša možnost nastanka trajnih brazgotin.

Zmanjšano srbenje pomeni manj praskanja. Manj praskanja pa zmanjša možnost nastanka trajnih brazgotin ali sekundarnih okužb.